Het Michaëlsfeest

Op de Steinerschool leven we in ritmes: een dagritme, een weekritme en ook het jaarritme. Deze ritmes geven ordening en bieden vertrouwen, rust en warmte voor de kinderen. Het jaarritme is het ritme van de natuur en de seizoenen, of ook de kracht en de uren van zonneschijn die tijdens het jaar toenemen en weer afnemen. Zo vieren we in het midden van het voorjaar Pasen, op de langste dag van het jaar, midzomer, Sint- Jan, en nu, op weg naar de winter met het Kerstfeest, vieren we Sint- Michaël.

In de zomermaanden toont de natuur ons haar uiterlijke pracht in een uitbundige plantengroei. Ook de mensen trekken erop uit en leven buiten. Nu, aan het begin van de herfst, keert de natuur weer langzaamaan naar binnen toe: vlinders trekken zich terug, dieren maken zich klaar voor de winterslaap en ’s morgens is het stil.  Weer en wind zorgen ervoor dat wij zelf ook meer naar binnen gaan.

Michaël is een aartsengel uit de bijbel. Hij gaat de strijd aan met de duivel, wil de mens leiden en behoeden voor het kwaad. Op aarde werkzaam wordt hij voorgesteld als de ridder Sint- Joris die de draak verslaat. De draak staat symbool voor het uiterlijke en het materiële. Michaël doet een oproep aan ons om terug naar binnen te keren en onze innerlijke bron aan te boren. Maar de draak leeft ook in ons in de vorm van onbewuste negatieve krachten als egoïsme en hebzucht.
Met het Michaëlsfeest vieren we de moed. We moeten de moed vinden om de moeilijke dingen niet uit de weg te gaan maar tegemoet te treden. Ook geestelijk bezig zijn vraagt moed. Hier is vaak strijd voor nodig: buiten zien we dat in weer en wind, in onszelf voelen we de strijd tegen allerhande verleidingen. Toch is het mooi als we ons hiervan bewust worden en die strijd kunnen aangaan, want alleen zo is ontwikkeling mogelijk.

Dit feest van de moed vieren we op vrijdag 30 september op onze school. De hele voormiddag  spelen de kinderen van de lagere school spelletjes die te maken hebben met kracht en moed , luisteren naar een verhaal,….  Zij zoeken nadien het gouden zwaard en wie het vindt, mag daarmee de draak verslaan! Allen worden ze verwend met heerlijke appelflappen.
De peuters en kleuters zullen een wandeling maken en daarna smullen van appelmoes.

Alle ouders zijn welkom dit feest mee te vieren. Ook zoeken we nog mensen om mee te helpen: begeleiding van spelletjes, appelflappen bakken vooraf, brood smeren ,…Laat maar weten aan juf Kathrine als je zin hebt!

Aan allen een mooi feest gewenst!